Terug

Capterra onderzoek: Reviews worden massaal gelezen!

Recent onderzoek van Capterra wijst uit dat 90% van de consumenten reviews lezen. Dit doen zij alvorens een keuze te maken voor een product of dienst. Enkelingen (10%) laten zich niet beïnvloeden door beoordelingen van anderen. Er bestaat dus een enorm grote kans dat de consument uit dit overgrote deel (90%) reviews zoekt wanneer zij opzoek zijn naar jouw product en/of dienst.

Hoe vaak lezen ze dan reviews? Is wellicht iets wat je jezelf nu afvraagt. Precies deze vraag heeft Capterra de consument gesteld. Als resultaat vertelden 60% van de ondervraagden dat zij altijd, of vaak reviews lezen.  

Cijfers over hoevaak reviews worden gelezen

 

De secties bevatten consumenten van alle leeftijdsklasse en beide geslachten. Enkele significante verschillen zijn:

  • Dat mannen een iets groter aandeel leveren in de sectie ‘Nooit’ &
  • Dat de ‘Altijd’ lezers voor het overgrote deel bestaan uit 26 – 45 jarige.

 

 

Reviews belangrijker geacht na uitbraak COVID-19

Het onderzoek van Capterra toont tevens verschil aan tussen het lezen van reviews van vóór en na de pandemie. 22% van de consumenten lezen nu meer reviews dan in de tijden voorafgaand aan de COVID-19 uitbraak. Dit is uiteraard een gevolg van de beperkte mogelijkheden tot fysiek winkelen en persoonlijk advies krijgen.

‘De pandemie dwingt mensen ook om meer online te kopen waaronder ook producten die ze nooit eerder online hebben gekocht. Het lezen van de ervaringen van andere kopers of gebruikers kan in dat geval van grote waarde zijn.’ Aldus Capterra (2020).

 

 

Online reviews belangrijkste bron van informatie

Het achterhalen van informatie kan op verschillende manieren in werking gezet worden. Capterra heeft een aantal voorbeelden in het onderzoek meegenomen waarin de ‘online reviews’ als meest betrouwbare optie wordt gekozen. 52% van de consumenten vertrouwen reviews het meest alvorens een aankoop van een product en/of dienst.

belangrijkste bron van informatie

 

 

Betrouwbaarheid onafhankelijke reviewplatformen het hoogst

Met de opkomst van online winkelen en daarbij het lezen van online reviews, zijn ook het aantal nep-reviews helaas gestegen. Als gevolg een logisch stijgend wantrouwen vanuit de consument.

Wat uit het onderzoek van Capterra blijkt, is dat de consument let op oorsprong van de bron van de review. 58% geeft aan een onafhankelijk reviewplatform het betrouwbaarst te vinden. Dit vanwege de verificatie van de reviews voor publicatie.

betrouwbaarheid per bron

 

 

Reviews niet meer weg te denken uit bedrijfsvoering

Als conclusie kan getrokken worden dat het gebruik maken van reviews standaard in de bedrijfsvoering meegenomen kan worden. 90% van de consumenten leest ze en laat zich hierdoor beïnvloeden. Betrouwbaarheid en transparantie zijn eigenschappen van een bedrijf waar de consument nu meer dan ooit naar op zoek is. De verwachting is dan ook dat deze verwachting enkel zal blijven stijgen, ook wanneer Covid-19 is gedeisd. Men raakt steeds meer gewend aan online oriënteren, online shoppen én online reviews.

 

Ook starten met reviews bij een onafhankelijk platform? Meld je hier aan!